Jawność nagród wypłacanych urzędnikom

Od roku Fundacja Wolności próbuje dowiedzieć się nt. wysokości nagród, jakie otrzymali pracownicy Urzędu Miasta Lublin za rok 2014. Początkowo Urząd Miasta w ogóle nie chciał nam udostępnić takich informacji, tłumacząc że analiza danych wymaga zbyt wiele pracy (bo trzeba sprawdzić, którzy pracownicy pełnią funkcje publiczne).

Dopiero po wyroku Samorządowego Kolegium Odwoławczego z 21 lipca 2015 roku, urząd udostępnił nam informacje, zawierającą listę 93 pracowników urzędu, pełniących funkcje publiczne, którzy otrzymali nagrody. Natomiast za 2015 rok nagrody wypłacono 91 osobom, pełniącym funkcje publiczne. Pełna lista wraz z kwotą oraz uzasadnieniem jest już dostępna w BIPie: http://bip.lublin.eu/bip/um/index.php?t=200&id=246884. Można się z niej dowiedzieć, kto dostał nagrodę w jakiej wysokości oraz za jakie osiągnięcia.

Mamy nadzieję, że co roku urząd będzie publikował taką listę, docelowo zawierającą nazwiska wszystkich pracowników. Dlatego skierowaliśmy sprawę do Naczelnego Sądu Administracyjnego. Jednak z uwagi na długi czas procedowania spraw w NSA, w razie pozytywnego rozstrzygnięcia, informacje o nagrodach wypłaconych za 2014 rok uzyskamy dopiero w 2017 lub nawet 2018 roku.

Dzisiaj wysłaliśmy również wniosek o udostępnienie informacji o wypłaconych nagrodach za 2014 i 2015 rok do Urzędu Marszałkowskiego oraz Urzędu Wojewódzkiego.

W kontekście niedawnej afery tzw. „Panama Papers” jawność i przejrzystość wynagradzania urzędników nabiera nowego znaczenia.

Poza tym jest to informacja dla samych pracowników urzędu – jak powinni pracować, aby również otrzymać nagrodę za swoją pracę.

Warto przy tym wspomnieć, że niedawno Urząd Miasta Rybnika opublikował listę wszystkich pracowników urzędu, którzy otrzymali nagrodę za swoją pracę (tutaj lista zawierająca 2072 nazwiska  https://pl.scribd.com/doc/307040978/Za%C5%82%C4%85cznik-Nr-1-Do-Pisma-Nr-Kd-1431-4-2016).