W naszym interesie

“W naszym interesie” to projekt mający na celu zwiększenie aktywności obywatelskiej seniorów poprzez wsparcie rzecznictwa ich interesów i rozwój sieci pomocowoinformacyjnej. Zaplanowanno wiele działań, które można podzielić na kilka kategorii: organizacja kawiarenek obywatelskich, rozwój kompetencji seniorów – lokalnych liderów (warsztaty dot. partycypacji i udziału w życiu publicznym, warsztaty komputerowe) oraz wsparcie w ich działaniach (pieniądze na inicjatywę). Grupa liderów będzie miała za zadanie zorganizować min. 5 spotkań dla seniorów z przedstawicielami organów władzy. Druga kategoria działań dot. podniesienia znaczenia seniorów w życiu publicznym: funkcjonowanie biura porad prawnych i obywatelskich, interwencje w sprawach zgłaszanych przez seniorów a także kampania społeczna na rzecz włączenia osób starszych w działania publiczne na poziomie dzielnicy i miasta. Planowane działania są tym, w czym oferent się specjalizuje a z drugiej strony są odpowiedzą na problemy lubelskich seniorów zdiagnozowane w dokumentach strategicznych oraz lokalnych badaniach aktywności społecznej osób starszych. Projekt realizowany we współpracy z radą seniorów, jest skierowany do mieszkańców Lublina w wieku 60 i więcej lat i będzie odbywał się na terenie miasta.

PORADY PRAWNE I INTERWENCJE DLA SENIORÓW

Jeśli mieszkasz w Lublinie, masz więcej niż 60 lat i widzisz problemy dotyczące większej grupy mieszkańców, zgłoś się do nas, a my zajmiemy się tą sprawą.

W każdy poniedziałek i wtorek w godz. 15-18 w biurze przy ul. Peowiaków 10/8 (I piętro) dyżuruje radca prawny.

Możesz też napisać do nas na kontakt@fundacjawolnosci.org. Uruchomiliśmy również telefon zaufania 533 363 538. Zgłaszającym gwarantujemy anonimowość.

W ostatnim czasie pomogliśmy np. w uzyskaniu wiedzy, jak wyegzekwować od spółdzielni mieszkaniowej dostęp do dokumentów (uchwały zarządu, statut) oraz zajęliśmy się zgłoszeniem emerytowanego pracownika jednej z publicznych instytucji dot. marnotrawstwa pieniędzy.

Projekt dofinansowany ze środków Programu Rządowego na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.Logo programu ASOS