Podsumowanie aktywności radnych VII kadencji

Podsumowaliśmy aktywność radnych VII kadencji (2014-2018). Pod ocenę wzięliśmy policzalne kryteria, które wcześniej (w sierpniu) przesłaliśmy radnym, w tym liczba złożonych interpelacji, udział w głosowaniach, obecność na posiedzeniach sesji i komisji, składanie wniosków do budżetu miasta a nawet odpowiadanie na maile.

Badanie Aktywności Radnych nie tylko pokazuje mieszkańcom, jak pracują wybrani przez nich samorządowcy, ale również stanowi mobilizację do pracy dla samych radnych. Po wysłaniu informacji o tym, co będziemy oceniać zauważyliśmy wzrost aktywności części z nich. W BIPie znajdziemy więcej informacji o radnych niż dwa lata temu (np. większa liczba osób podała tam swój nr telefonu).

O końcowej ocenia decydowała suma ocen za pierwszą połowę kadencji (wyniki opublikowaliśmy pod koniec 2016 roku) oraz za drugą połowę kadencję.

Najaktywniejsi radni VII kadencji:
1. Piotr Popiel (62 pkt.)
2. Marcin Nowak (59 pkt.)
3. Stanisław Brzozowski (55 pkt.)
4. Beata Stepaniuk-Kuśmierzak (49 pkt.)
5. Zbigniew Jurkowski (45 pkt.)

Nie ma zdecydowanego zwycięzcy, który wyróżnia się we wszystkich kategoriach. Najwięcej interpelacji złożył Marcin Nowak (183 przez cztery lata), największą frekwencją w głosowaniach może pochwalić się Bartosz Margul (99,84% przy ponad 1200 głosowaniach w całej kadencji) natomiast radny Piotr Popiel odpowiedział na wszystkie wysłane przez nas maile (dwa razy w 2016 i dwa razy w 2018).

Wybrane aktywności radnych VII kadencji:

Poniżej prezentacja z metodologią i wynikami badania:

Od lewej: Marcin Nowak, Krzysztof Jakubowski, Piotr Popiel, Beata Stepaniuk-Kuśmierzak i Stanisław Brzozowski.