Jak założyć fundację?

3 Comments

W sierpniu 2012 roku zakończyliśmy wszystkie sprawy związane z rejestracją Fundacji Wolności (www.facebook.com/fundacjawolnosci). Pierwszy raz zakładaliśmy organizację pozarządową i dostarczyło to nam wielu problemów, z którymi musieliśmy się zmierzyć.

W związku z tym przygotowaliśmy dla Was mini poradnik nt. procesu rejestracji fundacji. Poniżej znajdziecie nasze rady, uwagi i spostrzeżenia. Mamy nadzieję, że dzięki nim unikniecie naszych błędów. Zapraszamy do lektury.

Dlaczego chcę założyć fundację?

Powołanie własnej organizacji pozarządowej daje dużo frajdy, trochę przywilejów i całą masę obowiązków. Zastanów się czy jesteś na to gotów? Czy masz z kim pracować w organizacji? Czy znasz się na temacie, którym ma się ona zajmować? My zarejestrowaliśmy Fundację Wolności, bo od kilku lat zajmowaliśmy się działaniami, które zamieściliśmy w jej statucie. Wiemy co chcemy robić oraz mamy w tym doświadczenie.

Jakie są koszty założenia i działalności fundacji?

Jeśli jednak zdecydowałeś się założyć fundację, to powinieneś się liczyć z kosztami związanymi z rejestracją oraz przekazaniem pieniędzy na fundusz założycielski. Nie ma określonego minimum, my przekazaliśmy 3000 zł (fundacja z działalnością gospodarczą). Sugerujemy aby kwota nie była niska, bo Wasza fundacja będzie wyglądać po prostu śmiesznie, mając fundusz założycielski na poziomie np. 300 zł. Pamiętaj, że te pieniądze nie przepadają, bo będą służyć realizacji celów statutowych.

Warto pamiętać, że fundacja z działalnością gospodarczą musi mieć w funduszu założycielskim środki przeznaczone zarówno na działalność gospodarczą oraz na działalność statutową (w naszym przypadku odpowiednio 1000 zł i 2000 zł).

Na koszty rejestracji składają się:

• rejestracja w KRS (fundacja bez działalności gospodarczej 250 zł, z działalnością 600 zł),
  • wizyta u notariusza (podpisanie aktu założycielskiego i wzory podpisów) to koszt ok. 220 zł,
  • wyrób pieczątek (ogólna oraz dla prezesa) kosztuje ok. 100 zł (można zamówić taniej na allegro, ale trzeba będzie poczekać kilka dni),

Natomiast do kosztów samej działalności fundacji należy zaliczyć:

• obsługę księgową (w warunkach lubelskich to ok. 400 zł z VAT miesięcznie, możesz też prowadzić samemu, jeśli umiesz i masz czas – np. przy użyciu programu mksiegowa.pl od 29 zł miesięcznie),
  • obsługę konta bankowego (my zdecydowaliśmy się na Idea Bank, który oferuje bezpłatne konto dla fundacji – jednak nie wiadomo czy kiedyś nie pojawią się opłaty),
  • wynajem lokalu (jeśli zarejestrujesz fundację u siebie w mieszkaniu to możesz się obejść bez niego – do czasu, aż się fundacja nie rozwinie),
  • utrzymanie domeny i strony internetowej (my posiadamy domenę i serwer w firmie Hekko Net, gdzie ceny serwerów z domeną na rok gratis zaczynają się już od 49,99 zł rocznie),
  • projekt i wydruk wizytówek (w Internecie roi się od promocji „5 zł z wysyłką za 250 wizytówek”),
  • zakup materiałów urządzeń biurowych (w zależności od potrzeb, na początek możesz korzystać z domowej drukarki),

Podsumowując, jeśli chcesz założyć fundację bez działalności gospodarczej to powinieneś/powinniście dysponować kwotą ok. 2590 zł (590 zł na rejestrację oraz 2000 zł na fundusz założycielski); dla fundacji z DG będzie to już 3940 zł (940 zł na rejestrację oraz 3000 zł na fundusz założycielski). Minimalny koszt prowadzenia fundacji wyniesie ok. 400 zł miesięcznie (za samą księgowość).

Ustawa o fundacjach daje możliwość wnioskowania o zwolnienie z opłat rejestracyjnych w KRS. Jednak stanowczo odradzamy tę możliwość. Po pierwsze przedłuża to czas oczekiwania na rejestrację, a po drugie sądy prawie nigdy się na to nie zgadzają.

Jakie dokumenty musisz wypełnić.

Rejestracji dokonujemy w sądzie właściwym dla siedziby organizacji. Dokumenty niezbędne do założenia fundacji można podzielić na cztery kategorie.

1. Od notariusza:
    1. Akt notarialny powołujący fundację,
    2. Wzór podpisu osób upoważnionych do reprezentacji (w zależności od treści statutu może to być prezes lub nawet cały zarząd fundacji).
  2. Własne dokumenty:
    1. Uchwała o przyjęciu statutu (podpisana przez fundatorów),
    2. Statut w 3 egzemplarzach (dla sądu, starosty oraz ministerstwa; na każdej stronie parafowany przez fundatorów a na końcu podpisany),
    3. Uchwała o powołaniu zarządu, rady fundacji (jeśli jest).
  3. Druki urzędowe:
    1. KRS-W20 (podstawowe dane dot. fundacji),
    2. KRS-WK (organy fundacji, np. zarząd i rada fundacji, maks. po dwie osoby na jednym formularzu),
    3. KRS-WM (zgłoszenie przedmiotu działalności gospodarczej),
    4. NIP-2 (zgłoszenie do Urzędu Skarbowego),
    5. RG-1 (zgłoszenie do Głównego Urzędu Statystycznego).
  4. Inne dokumenty:
    1. umowa użyczenia (lub najmu) lokalu, będącego siedzibą fundacji.
    2. wydruk z potwierdzeniem przelewu z opłatą za rejestrację.

Oczekiwanie na rejestrację.

Jeśli w w/w dokumentach nie będzie błędów, to sąd powinien zarejestrować fundację w ciągu dwóch tygodni. W praktyce jednak referendarz sądowy prawie zawsze znajdzie jakieś braki lub błędy. W naszym przypadku były to niespójności w statucie. Dlatego radzimy aby go wcześniej dokładnie sprawdzić (najlepiej w obecności znajomego prawnika).

Znaleźliśmy też dwie możliwości na przyspieszenie czasu rejestracji. Pierwsza to co kilka dni dzwonić do biura podawczego KRS z zapytaniem o proces rejestracji naszej organizacji. Nam Pani przez telefon podała błąd we wniosku, dzięki czemu mogliśmy go uzupełnić już na drugi dzień od rozmowy i pięć dni przed otrzymaniem listu z sądu z wymienieniem tego uchybienia.

Drugą możliwością jest dołączenie do dokumentów rejestracyjnych wniosku o rozpatrzenie sprawy poza kolejnością. Należy wówczas podać ważne i sensowne argumenty.

No i pamiętaj aby być miłym dla pracowników biura podawczego KRS. Oni mogą dużo pomóc, pokierować do odpowiedniej osoby.

Możesz też sprawdzać co jakiś czas czy organizacja nie pojawi się w Elektronicznym Monitorze Sądowym (wszystkie nowe wpisy w KRS tam się pojawiają). Wydruk pliku pdf z tego systemu jest traktowany przez banki i inne instytucje na równi z odpisem tradycyjnym.

Po otrzymaniu postanowienia z sądu.

Gdy fundacja zostanie zarejestrowana, otrzymasz w tej sprawie postanowienie z sądu, zawierające nr KRS fundacji. Od tej daty fundację uważa się za powołaną. Jednak do swobodnej działalności potrzebujesz jeszcze nr REGON i NIP (aby złożyć wniosek o NIP trzeba już mieć REGON). Uzyskasz je odpowiednio w Głównym Urzędzie Statystycznym (zazwyczaj ok. dwa tygodnie po zarejestrowaniu w KRS) i we właściwym Urzędzie Skarbowym. W niektórych bankach dopiero po ich otrzymaniu możesz założyć konto w banku oraz wynająć lub biuro rachunkowe do prowadzenia księgowości.

Dokumenty wymagane przez urzędy skarbowe mogą się różnić, w zależności od danego urzędu.

Życzymy powodzenia w działalności!

Pobierz poradnik „Jak założyć fundację” w formacie PDF

Czy artykuł był przydatny? Możesz wyrazić swoje zadowolenie wspierając naszą fundację >>kliknij tutaj<<

• Fala Messenger

Witam!
    Prosto, zwięźle i na temat.
    Tego szukałem.
    Dziękuję bardzo za pomoc!
    Pozdrawiam

• Anna Kusz

Dziękuję za przejrzyste informacje krok po kroku.

• Marcin Bolesław Ozygała

Dziękuję za pomocne informacje. Powodzenia