Zgłosiliśmy 170 projektów do Budżetu Obywatelskiego

Mieszkańcy Lublina zgłosili 170 projektów w ramach budżetu obywatelskiego 2017 (rok temu 332). Listę zgłoszonych projektów wraz z opisami można przeglądać na stronie www.obywatelski2.lublin.eu. Najwięcej dotyczy dzielnic Hajdów-Zadębie (44) oraz Czuby Północne (40). Najmniej – po 21 projektów dotyczy dzielnic Konstantynów, Sławinek i Węglin Północny.

Teraz zgłoszone projekty zostaną poddane weryfikacji przez zespół pracowników urzędu, powołany przez Prezydenta Miasta. Zespół został powołany zarządzeniem Prezydenta nr 45/4/2016 z 16 kwietnia. W jego skład weszło 29 osób, pracowników poszczególnych wydziałów urzędu miasta, jednostek organizacyjnych oraz spółek miejskich. W porównaniu do ubiegłego roku, w zespole nie znaleźli się: Grzegorz Hunicz (Wydział IT), Agnieszka Podgajna (Kancelaria Prezydenta), Katarzyna Łepek (Wydział Sportu). Natomiast nowe osoby w zespole to: Jadwiga Tomaszewska (Kancelaria Prezydenta), Magdalena Kozak (Wydział Sportu), Dorota Niezgoda (Wydział Kultury), Aleksander Wiącek (asystent prezydenta).

W czerwcu swoje opinie na ich temat wyrażą rady dzielnic. Głosowanie odbędzie się jesienią.