Prezydent unieważnił uchwałę RD Bronowice ws odwołania Przewodniczącego Zarządu

Prezydent miasta Lublin Krzysztof Żuk w dniu 2 maja wydał zarządzenie nr 2/5/2016 w sprawie stwierdzenia nieważności uchwały nr 15/VIII/2016 Rady Dzielnicy Bronowice z dnia 10 marca 2016 r. w sprawie: odwołania Przewodniczącego Zarządu Dzielnicy Bronowice – Pana Mariana Ignaciuka (przejdź do BIP, aby zobaczyć treść zarządzenia).

Warto wspomnieć, że w podjęciu decyzji pomogło nagranie z przebiegu posiedzenie, wykonane przez Fundację Wolności.

Prezydent swoje zarządzeniu argumentuje kilkoma sprawami:

• zbyt krótkie uzasadnienie uchwały o odwołaniu przewodniczącego („brak zaufania, przestrzeganie reguł i Statutu Dzielnicy Bronowice”),
  • brak uchwały Komisji Rewizyjnej w sprawie zaopiniowania wniosku o odwołanie przewodniczącego zarządu,
  • wniosek o rozszerzenie porządku obrad o odwołanie przewodniczącego zarządu nie uzyskał większości głosów (można to zweryfikować na naszym filmie),
  • przewodnicząca rady nie przeprowadziła wyboru komisji skrutacyjnej,
  • nieprawidłowo sporządzone karty do głosowania,

Poniżej nagranie z posiedzenia Rady Dzielnicy Bronowice z dnia 10 marca:

Następne posiedzenie Rady Dzielnicy Bronowice odbędzie się 5 maja o godz. 17:30 w siedzibie Rady przy ul. Krańcowej.