Posiedzenie Komisji Doraźnej ds. BO

Zobacz film z posiedzenia Komisji Doraźnej Rady Miasta ds. Budżetu Obywatelskiego w Lublinie. Komisja wybrała radnego Krzysztofa Siczka na wiceprzewodniczącego. Piotr Choroś z Kancelarii Prezydenta zaprezentował projekt regulaminu budżetu obywatelskiego (kliknij, aby pobrać). Radni wyrazili swoje opinie. Przedstawiciele Fundacji Wolności wyrazili swoje uwagi. W posiedzeniu wzięło udział 9 radnych oraz 11 mieszkańców!

Radni zwrócili uwagę na to, że regulamin nie wskazuje ich kompetencji w procesie wdrażania budżetu obywatelskiego. Wskazali też błędy językowe w treści.

Krzysztof Jakubowski z Fundacji Wolności poruszył kilka spraw, m. in. sposób głosowania, który może mieć istotny wpływ na wyniki wyboru projektów. Zasugerował, aby umożliwić głosowanie poprzez ocenę dowolnej liczby projektów w skali 1-5.

Całe posiedzenie komisji można obejrzeć na poniższych filmach (po prawej stronie ekranu można przełączyć na drugą i trzecią część):