Akcje Motoru dla kibiców, nie z budżetu miasta – wniosek do Prezydenta

Krzysztof Żuk
Prezydent Miasta Lublin

WNIOSEK

Na podstawie art. 241 kodeksu postępowania administracyjnego składamy wniosek, aby następna planowana emisja akcji spółki Motor Lublin S.A. nie była finansowana ze środków budżetu miasta, ale z pieniędzy prywatnych, poprzez ofertę publiczną, skierowaną do wszystkich zainteresowanych.

Proponujemy emisję 1000 akcji o wartości 500 zł każda. Jesteśmy przekonani, że w Lublinie znajdzie się tysiąc osób chętnych na zakup akcji.

Warto przy tym zaznaczyć, że z finansowania społecznościowego korzystają już nie tylko zagraniczne kluby ale mamy już udane kampanie również w Polsce, np. w ubiegłym roku Pogoń Szczecin zebrała od kibiców 1 mln zł na remont stadionu, Lech Poznań ponad 200 tys. zł a w 2015 roku Wisła Kraków zebrała ponad 820 tys. zł na spłatę zadłużenia.

Biorąc pod uwagę zaangażowanie kibiców (mierzone choćby kilkutysięczną frekwencją na meczach Motoru) uważamy za zasadne przeprowadzenie emisji publicznej. Nabycie akcji przez zainteresowanych mieszkańców zwiększy ich przywiązanie do klubu. Jednocześnie deklarujemy zakup jednej akcji przez fundację.