Grzechy kandydatów w samorządowej kampanii wyborczej

Przedstawioamy raport podsumowujący monitoring samorządowej kampanii wyborczej.

Monitoring samorządowej kampanii wyborczej był prowadzony przez Fundację Wolności między wrześniem 2018 a 21 października 2018. Jednak znaczna część podjętych interwencji wywołała skutki, które trwały znacznie dłużej. Monitoring nie był finansowany z żadnych środków zewnętrznych, wynikał z potrzeby patrzenia na ręce kandydatom, popartych słowami komisarza wyborczego w Lublinie, sędziego Jerzego Rodzika, na spotkaniu nt. zmian w prawie wyborczym: „Co powinieneś wiedzieć o zmianach w kodeksie wyborczym?”.

Monitoring był prowadzony na terenie miasta Lublin i dotyczył kampanii wyborczej do rady miasta oraz na prezydenta miasta Lublin (czyli nie analizowaliśmy kampanii do sejmiku wojewódzkiego kandydatów z okręgu wyborczego obejmującego miasto Lublin). Jednocześnie monitoring był ograniczony możliwościami finansowymi, organizacyjnymi i ludzkimi fundacji.

Celem monitoringu było sprawdzenie przestrzegania przepisów kodeksu wyborczego przez kandydatów i komitety wyborcze oraz weryfikacja informacji zawartych w sprawozdaniach finansowych z działaniami podejmowanymi w czasie kampanii wyborczej.

Raport do pobrania w formacie pdf:

>>kliknij tutaj<<

Informacje w mediach o wynikach monitoringu:

Radio Centrum

Radio Lublin