Prawo w wyborach do samorządu – zapraszamy na debatę

Zapraszamy na debatę nt. prawa w wyborach samorządowych. Zaprezentujemy raport podsumowujący monitoring zeszłorocznej kampanii wyborczej. Porozmawiamy o tym, czy przepisy wyborcze są równe dla wszystkich i czy samorząd jest otwarty na obywateli.

Zaczynamy w poniedziałek 27 maja o godz. 16.15 w auli Wydziału Politologii UMCS przy Placu Litewskim.

1. Prezentacja raportu z monitoringu samorządowej kampanii wyborczej, przeprowadzonego przez Fundację Wolności.

Zauważone przez nas problemy to m.in.: tzw. prekampania wyborcza, nieokreślone liczbowo pozycje na fakturach (np. „komplet” billboardów), możliwość zbierania podpisów poparcia przez komitety bez konieczności podawania nazwisk kandydatów, brak możliwości uzyskania informacji o wydatkach na kampanię w Lublinie poniesione przez ogólnopolskie komitety wyborcze.

2. Dyskusja z udziałem ekspertów:
Filip Pazderski (Instytut Spraw Publicznych)
Marcin Chałupka (Komisarz Wyborczy w Lublinie I)
Katarzyna Batko-Tołuć (Sieć Obywatelska Watchdog Polska)
dr Katarzyna Radzik-Maruszak (Wydział Politologii UMCS)
Krzysztof Jakubowski (Fundacja Wolności)

Moderatorka: Klaudia Kowalczyk

Współorganizatorzy: Fundacja Wolności i Naukowe Studenckie Koło Samorządowców.

Patronat medialny: Radio Centrum, Dziennik Wschodni.