Koalicjanci przekonają Żuka do zwiększenia jawności w spółkach ?

W mediach pojawiają się informacje o tym, że Krzysztof Żuk tworzy koalicję na wybory samorządowe i rozmawia o sprawach programowych z innymi ugrupowaniami. W związku z tym zwróciliśmy się do potencjalnych koalicjantów, aby poparli naszą petycję do Prezydenta w sprawie zwiększenia jawności w spółkach miejskich.

Spotkaliśmy się z przedstawicielami partii politycznych: Nowoczesna, SLD oraz PSL.

Treść petycji do Prezydenta:

“Dążąc do realizacji celu jakim jest transparentność wydatków publicznych zwracamy się z petycją (w interesie publicznym) o rozszerzenie zasad nadzoru właścicielskiego nad jednoosobowymi spółkami Miasta Lublin oraz spółkami z udziałem Miasta Lublin. Rozszerzenie to ma polegać na zmianie przepisów tak, aby nakazywały zarządom tych spółek publikacji w swoich Biuletynach Informacji Publicznej poniższych dokumentów:
– budżet roczny,
– sprawozdanie zarządu,
– sprawozdanie rady nadzorczej,
– sprawozdanie finansowe (rachunek zysków i strat, bilans i opinia z badania biegłego rewidenta),
– zestawienia dotyczące kredytów/rozrachunków/zatrudnienia,
– rejestr zawieranych umów
– wyniki kontroli i audytów
Wnosimy również, aby spółki miejskie sukcesywnie uzupełniły powyższe dokumenty za poprzednie lata.

Ujawnienie powyższych dokumentów, poprzez publikację w Biuletynach Informacji Publicznej przyczyni się do wzrostu jawności i przejrzystości funkcjonowania spółek miejskich co buduje zaufanie mieszkańców do samorządu.

Podobne rozwiązanie, już kilka lat temu wprowadził Prezydent miasta Słupsk Robert Biedroń. Dane finansowe spółek są powszechnie dostępne m.in. w Poznaniu, Krakowie czy Białymstoku.”

Poniżej pisma przekazane przez nas partiom politycznym SLD, Nowoczesna i PSL.

Potencjalni koalicjanci Krzysztofa Żuka w rozmowach przyznali, że popierają petycję. Wierzymy, że jeśli będą twardo negocjować, to Żuk będzie musiał się ugiąć i przystać na publikowanie informacji finansowych w spółkach.