Aktualności

24 Październik

„Reforma” rad dzielnic coraz bliżej

Aktualności
Dzisiaj rano w Ratuszu odbyło się spotkanie ws. wdrożenia zmian w funkcjonowaniu rad dzielnic. W rozmowie brali udział m. in. Prezes Fundacji Wolności Krzysztof Jakubowski, szef radców prawnych UM Lublin Zbigniew Dubiel, Sekretarz Miasta Andrzej Wojewódzki, Dyr. Kancelarii Prezydenta Joanna Żytkowska czy Doradca Prezydenta ds. Partycypacji Paweł Prokop.
Urząd ma w ciągu kilka tygodni przesłać do rad dzielnic kilka scenariuszy zmian w statutach dzielnic a następnie zorganizować spotkanie dla rad dzielnic. Po otrzymaniu uwag rad dzielnic zostaną przeprowadzone konsultacje społeczne otwarte dla wszystkich zainteresowanych.
Wprowadzenie inicjatywy uchwałodawczej na forum Rady Miasta nie wchodzi w grę, bo wymaga zmiany statutu gminy (a ta uwaga to za mało do rozpoczęcia procedury zmiany statutu).
Paweł Prokop zwrócił uwagę, że celem nie jest zmiana statutów tylko to, aby ludzie chcieli się angażować.
Krzysztof Jakubowski zwrócił uwagę na potrzebę określenia roli rad dzielnic w kwestii budżetu obywatelskiego.