I Forum Przewodniczących Rad i Zarządów Dzielnic

21 października w hotelu Forum odbyło się I Forum Przewodniczących Rad i Zarządów Dzielnic.

W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele 18 lubelskich dzielnic oraz pięciu radnych Rady Miasta Lublin (Bartosz Margul, Eugeniusz Bielak, Zbigniew Ławniczak, Stanisław Brzozowski oraz Piotr Popiel).

W pierwszej części spotkania uczestników przywitali Krzysztof Jakubowski, prezes Fundacji Wolności oraz Filip A. Trubalski, prezes Fundacji Wspierania Samorządności „Nasza Dzielnica”. Przedstawili uwarunkowania działalności lubelskich rad oraz założenia wydarzenia. – Idea Forum jest dziś, w okresie zaawansowanych prac nad reformą statutów Rad Dzielnic, szczególnie ważna, ponieważ wzajemna współpraca pozwoli zwiększyć efektywności ich (Rad) działalności” – powiedział Trubalski.

Cztery panele dyskusyjno-warsztatowe

W czasie konferencji odbyły się cztery panele dyskusyjno-warsztatowe, dot. finansów dzielnic, kompetencji, komunikacji i promocji oraz trybu pracy. Szczególnie ożywioną dyskusję wzbudziły kwestie związane z budżetem obywatelskim, dietami przewodniczących zarządów oraz istnieniem i kompetencjami komisji rewizyjnych.

Uwagi, rekomendacje wypracowane podczas panelu dot. finansów:
– zwiększenie wysokości rezerwy celowej dla rad dzielnic,
– przeznaczenie rezerwy celowej tylko na wydatki remontowo-inwestycyjne,
– zapewnienie w budżecie miasta oddzielnych środków na sprawy organizacji imprez i wydarzeń w dzielnicy np. festyny, biegi itp. (3-5 tys. zł) do wykorzystania w zależności od aktywności rady dzielnicy i mieszkańców,
– ujednolicenie dokumentacji związanej z uruchomieniem środków z rezerwy celowej przez Zarząd Dróg i Mostów i Wydział Inwestycji i inne komórki organizacyjne oraz kwestia terminów (np. przygotowanie specjalnego regulaminu),
– budżet obywatelski podzielony pomiędzy dzielnice. tzn. pula środków budżetu oby. przydzielona na dzielnice (pytanie do rozstrzygnięcia, czy równo?),
– diety – nie tylko dla przewodniczącego zarządu dzielnicy – postulat rozdzielenia dostępnych środków między wszystkich członków rady i zarządu (pytanie do rozstrzygnięcia, czy diety za posiedzenia?),
– dodatkowe środki fin. dla dzielnic w bardzo trudnej sytuacji, np. Hajdów-Zadębie,
– dodatkowo z dyskusji wynikła potrzeba szkoleń, szczególnie dla rad i zarządów które sobie nie radzą.

Rekomendacje i wnioski z panelu dot. kompetencji:
– potrzeba organizacji szkoleń dla członków rad dzielnic,
– przesyłanie radom dzielnic informacji nt. planowanych inwestycjach na terenie dzielnicy, zamiarze sprzedaży działek miejskich i o planowanych zmianach dot. dzielnicy i dzielnic sąsiednich,
– wymiana dobrych praktyk pomiędzy poszczególnymi radami dzielnic,
– miejsce w dyskusji podczas sesji i posiedzeń komisji rady miasta dla przedstawicieli jednostek pomocniczych,
– wprowadzenie ciszy wyborczej w czasie wyborów do rad dzielnic,
– wprowadzenie obowiązku/obyczaju terminowego odpowiadania przez urząd na korespondencję od rad dzielnic,
– procedowanie zmian w statutach dzielnic na roboczych spotkaniach z przedstawicielami rad dzielnic (wpływ na kształt statutów a nie tylko opiniowanie gotowych projektów).
– spotkania rad dzielnic z Komisją Samorządności i Porządku Publicznego Rady Miasta Lublin co najmniej raz na kwartał.

Rekomendacje i wnioski z panelu dot. komunikacji i promocji:

– należy pracować nad komunikacją pomiędzy urzędnikami a radami dzielnic tak, aby to rady dzielnic były traktowane podmiotowo przez urzędników, którzy w chwili obecnej często nie informują, albo informują o wydarzeniach na które rady dzielnic mogłyby mieć wpływ.

– należy wypracować kanały komunikacji z mieszkańcami, tak aby ważne dla dzielnicy sprawy i ogłoszenia mogły się odbywać nie tylko za pośrednictwem tablic ogłoszeń rad dzielnic. W przypadku sfinansowania danej inwestycji ze środków celowych rad dzielnic, powinny być one oznaczone tabliczką lub innym oznaczeniem tak, jak ma to miejsce w sytuacji inwestycji prowadzonych przez np. Unię Europejską.

– należy przyznać radom dzielnic środki finansowe na komunikację i działania PR. Nawet niewielkie środki pozwoliłyby na druk ulotek, plakatów, opłacenie promocji na FB czy innych kanałach komunikacji elektronicznej po to, aby rady dzielnic mogły zaistnieć wśród mieszkańców danej dzielnicy

– należy przeszkolić osoby zajmujące się komunikatami do mieszkańców w zakresie opracowywania treści w taki sposób aby była zrozumiała i czytelna dla każdego mieszkańca.

– rady dzielnic powinny ze sobą współpracować, aby tworzyć silną grupę opiniotwórczą. Powinny wspólnie zbierać głosy pod „wnioskami obywatelskimi” czy innymi działaniami, gdzie wspólny głos mógłby mieć większą siłę przebicia.

Rekomendacje i uwagi z panelu dot. trybu pracy rady dzielnicy, które uzyskały powszechną akceptację:
– ograniczenie liczby członków zarządu do 5 osób, prezydium do 2 osób oraz komisji rewizyjnej do 3 osób,
– uszczegółowienie zadań sekretarza zarządu poprzez dopisanie w statucie, że sekretarz zarządu zajmuje się protokołowaniem posiedzeń rady,
– uregulowanie sposobu pracy zarządu dzielnicy (tak, aby pozostawał jakiś dokument określony w statucie po każdym posiedzeniu zarządu),
– udział przewodniczącego rady dzielnicy w posiedzeniach zarządu dzielnicy (nie wszędzie jest to praktykowane, warto uregulować tę kwestię w statucie),
– uregulowanie sposobu zawiadamiania o posiedzeniach rady.

Na poniższym filmie znajduje się prezentacja wypracowanych uwag przez poszczególne grupy:

Obecni na spotkaniu radni z Komisji Rady Miasta Lublin do spraw zmian w statutach jednostek pomocniczych wyrazili wolę współpracy z Radami Dzielnic.

Uczestnicy wyrazili potrzebę częstszych spotkań

Forum było okazją do zastanowienia się nad wizją przyszłości i rozwoju jednostek pomocniczych miasta. Uczestnicy podkreślali potrzebę częstszej organizacji takich spotkań. Kolejne mogłoby dotyczyć np. zmian w regulaminie budżetu obywatelskiego. Społecznicy wyrazili również potrzebę współpracy z Komisją Samorządności i Porządku Publicznego Rady Miasta Lublin.

Dzisiejsze spotkanie, pierwsze w tej formule, z pewnością przyczyni się do zwiększenia poziomu współpracy i efektywności działalności lubelskich Rad Dzielnic.

Patronat honorowy nad I Forum Przewodniczących Rad i Zarządów Dzielnic objął Przewodniczący Rady Miasta Lublin Piotr Kowalczyk, natomiast patronat medialny udzieliły TVP3 Lublin, Radio Lublin oraz Panorama Lubelska.

Spotkanie zorganizowane przez Fundację Wolności i Fundację Wspierania Samorządności Nasza Dzielnica było elementem projektu „Jawny Lublin 2017”, dofinansowanego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.