Wyniki i decyzja Rady Dzielnicy

Po przeprowadzeniu głosowania wspólnie z członkami zarządu dzielnicy dokonaliśmy otwarcia urn i zliczenia głosów. Odnotowaliśmy 116 głosów oddanych za pośrednictwem internetu oraz 677 głosów na kartach do głosowania. Największą popularnością cieszyły się poniższe zadania:

1. Wykonanie tablic informacyjnych-ogłoszeniowych na terenach miejskich na każdym z osiedli (83 głosy).
  2. Remont i modernizacja ulicy Konrada Wallenroda z uwzględnieniem dodatkowych miejsc postojowych (44).
  3. Ustawienie na osiedlach dodatkowych domków dla kotów (38).
  4. Dokumentacja remontu ulicy Balladyny (31).
  5. Integracyjne miejsce spotkań z placem zabaw, także z kilkoma elementami dla dzieci z niepełnosprawnością (23).

Dopiero po głosowaniu otrzymaliśmy informację z Zarządu Dróg i Mostów, że remont ul. Wallenroda jest planowany w tym roku, natomiast dokumentacja remontu ulicy nie może być wykonana przez ZDiM, jeśli sama inwestycja nie jest wpisana w Wieloletnim Planie Inwestycyjnym. We wcześniejszym terminie ZDiM jako jedyna jednostka organizacyjna Urzędu Miasta nie zweryfikował przedstawionych przez mieszkańców propozycji.

Na posiedzeniu Rady Dzielnicy Rury w dniu 8 lipca większością głosów Rada Dzielnicy podjęła decyzję, o wskazaniu do realizacji w ramach rezerwy celowej „Integracyjnego miejsca spotkań z placem zabaw (…)„, odrzucając po drodze możliwość wykonania tablic informacyjnych i domków dla kotów. Taka decyzja jest niezgodna z istotą budżetu obywatelskiego o czym zwracaliśmy uwagę w czasie posiedzenia zarówno my jak i Przewodnicząca Rady Dzielnicy.

Dziękujemy tym członkom Rady, którzy głosowali zgodnie z ideę budżetu obywatelskiego.