Szukamy seniorów-liderów z Lublina

Fundacja Wolności ogłasza nabór seniorów-liderów do projektu „W naszym interesie”. Chcemy stworzyć kilkunastoosobową grupę, którą będziemy wspierać w działaniach na rzecz mieszkańców Lublina. Oferujemy im warsztaty, spotkania z ekspertami oraz pieniądze na realizację wypracowanych działań.

Chcemy dotrzeć do osób, które zakończyły aktywność zawodową, ale wciąż chcą działać społecznie. Szczególnie zalezy nam na osobach mających wiedzę i doświadczenie w zakresie samorządu lokalnego i działalności społecznej (np. w radach dzielnic, organizacjach pozarządowych).

Niską aktywność społeczną seniorów potwierdzają wyniki badań, przeprowadzonych przez Obserwatorium Integracji Społecznej, działającym przy Regionalnym Ośrodku Polityki Społecznej w Lublinie (całość dostępna na stronie www.obserwatorium.rops.lubelskie.pl).
Wskazują one, że w działalność na rzecz lokalnej społeczności angażuje się jedynie 11% mieszkańców Lubelszczyzny w wieku powyżej 60 lat. Jako przyczynę takiego stanu rzeczy wskazuje się wycofywanie się osób starszych z aktywności społecznej ze względu na ustępowanie miejsca osobom młodszym. Niestety samo społeczeństwo ma niewiele do zaoferowania seniorom, co potęguje ten proces. W rekomendacjach autorzy badania wskazali m. in. na potrzebę propagowania wśród seniorów aktywności społecznej i postaw obywatelskich.

Zgłoszenia przyjmujemy do 14 lipca poprzez >>formularz zgłoszeniowy<<, do pobrania na stronie fundacjawolnosci.org oraz w biurze fundacji (Peowiaków 10/8).

Projekt „W naszym interesie” jest finansowany ze środków Rządowego Programu na Rzecz Aktywności Osób Starszych.