NSA stwierdził, że organizacje społeczne nie mogą być uczestnikiem postępowania administraycjnego ws wygaśnięcia mandatu prezydenta miasta

Zażalenie na odmowę dopuszczenia do udziału w postępowaniu oddalone

27 lutego NSA oddalił zażalenie Fundacji Wolności w sprawie odmowy dopuszczenia Fundacji w charakterze uczestnika postępowania do udziału w postępowaniu w sprawie wygaszenia mandatu prezydenta Krzysztofa Żuka.

– Powstrzymamy się od komentowania, ale przyjmujemy rozstrzygnięcie sądu w sprawie naszego udziału w postępowaniu dot. wygaszenia mandatu prezydenta Lublina. Mimo niedopuszczenia nas do udziału w postępowaniu i tak będziemy przyglądać się procedowaniu tej sprawy. Mamy nadzieję, że WSA niezwłocznie przystąpi do jej merytorycznego rozpatrzenia – mówi Krzysztof Jakubowski, prezes fundacji.

Poniżej szczegółowe uzasadnienie postanowienia NSA:

Skarga na przewlekłość postępowania również oddalona

NSA oddalił również naszą skargę na przewlekłość postępowania przed WSA w Lublinie. W związku z tym, że złożone w dniu 15 listopada zażalenie na odmowę dopuszczenia do udziału w postepowaniu nie zostało przekazane do NSA, w dniu 6 lutego Fundacja Wolności złożyła skargę na przewlekłość postępowania. Dopiero dwa dni potem WSA przekazał naszą skargę z 15 listopada do NSA.

Analizując naszą skargę, NSA zauważył, że nasze zażalenie zostało przekazane do NSA w “ciągu niecałych 3 miesięcy od dnia wniesienia, a więc w rozsądnym – w okolicznościach tej sprawy – terminie“.

Poniżej postanowienie NSA w oddalenia skargi na przewlekłość postępowania: