Drugie posiedzenie komisji rady miasta ds. BO

W dniu 29 maja odbyło się drugie posiedzenie komisji doraźnej rady miasta ds. budżetu obywatelskiego. Niestety na spotkanie nie zostali zaproszeni mieszkańcy, więc naszą wiedzę nt. jej przebiegu możemy oprzeć jedynie na podstawie dokumentów zamieszczonych w BIP-ie.

Radni przyjęli projekt regulaminu budżetu obywatelskiego, zaproponowany przez prezydenta. Przegłosowali jednak wniosek formalny radnego Pituchy o to, aby można było głosować tylko na 1 projekt duży i 1 projekt mały. Jednak prezydent nie zgodził się z tym stanowiskiem (będzie więc obowiązywał system: do 5 głosów na projekty małe i do 3 na duże).

Porządek obrad i ustalenia z obydwu posiedzeń komisji można zobaczyć w BIPie (kliknij tuta, aby przejść tam).

wniosekonagraniePoza tym radni zwrócili się o przekazanie informacji o planowanych przez urząd działaniach promocyjnych w ramach budżetu obywatelskiego. Może to mieć związek z pytaniem jednego z mieszkańców miasta, zadanego na pierwszym spotkaniu komisji. Zapytał się wówczas, jaki będzie koszt organizacji i promocji budżetu obywatelskiego. Dowiedział się wówczas, że koszty będą znane dopiero po przeprowadzeniu całej procedury.

Natomiast Fundacja Wolności zwróciła się do Biura Rady Miasta o przekazanie protokołów i nagrania z przebiegu posiedzenia komisji w dniu 29 maja (treść wniosku po prawej).