Nagrody dla urzędników od wojewody i marszałka za 2015 rok [lista]

Kilka tygodni temu zwróciliśmy się do Marszałka Województwa Lubelskiego oraz Wojewody Lubelskiego z wnioskiem o udostępnienie informacji dot. wykazu pracowników, pełniących funkcje publiczne, którzy otrzymali nagrody za pracę w 2015 rok, wraz z podaniem kwoty oraz uzasadnienia przyznania nagrody. Wcześniej takie informacje opublikował Prezydent Miasta Lublin.

Obydwa urzędy udostępniły nam wnioskowane informacje. Dziś publikujemy listę urzędników.

Już kilkukrotnie opisywaliśmy, dlaczego jawność nagród wypłacanych urzędnikom z publicznych pieniędzy jest ważna. Po pierwsze, chcemy wiedzieć o sukcesach urzędników, którzy pracują dla nas. Po drugie, dzięki temu sami urzędnicy mogą zobaczyć, jak pracować, aby zostać nagrodzonym. Po trzecie jawność wypłaconych nagród pełni funkcję prewencyjną przed nadużyciami. Po czwarte, mamy prawo wiedzieć na co urząd wydaje pieniądze z naszych podatków.

Nagrody dla pracowników pełniących funkcje publiczne w Urzędzie Marszałkowskim za 2015 by fundacjawolnosci on Scribd

Lubelski Urząd Wojewódzki Nagrody dla Osób pełniących funkcje publiczne 2015 by fundacjawolnosci on Scribd