Rusza dyskusja nad trzecią edycją budżetu obywatelskiego

Rozpoczynamy otwartą dyskusję nad trzecią edycją lubelskiego Budżetu Obywatelskiego. Zapraszamy na otwarte spotkania z mieszkańcami, które odbędą się 12 i 19 stycznia (wtorek) o godzinie 17:00 w sali nr 2 w Ratuszu. Zachęcamy równiez do zapoznania się ze szczegółowymi statystykami głosowania w dotychczasowych edycjach Budżetu Obywatelskiego.

– Budżet Obywatelski okazał się olbrzymim sukcesem mieszkańców Lublina. Dwie pierwsze edycje to blisko 60 projektów realizowanych łącznie za 25 mln zł. Zachęcam do wspólnej pracy nad tegoroczną procedurą, by narzędzie jeszcze lepiej spełniało oczekiwania Lublinian, Rad Dzielnic oraz organizacji pozarządowych – mówi Krzysztof Żuk, Prezydent Miasta Lublin.

W zeszłorocznej edycji lubelskiego Budżetu Obywatelskiego, każda uprawniona do głosowania osoba, mogła wskazać po jednym projekcie dużym i małym. Głosowanie za pośrednictwem kart papierowych umożliwiało masowe zbieranie głosów wśród mieszkańców. System głosowania internetowego opierał się na weryfikacji numerów PESEL. To tylko część zasad drugiej edycji, o których zmianie będą mogli porozmawiać mieszkańcy.

Można już zapoznać się ze szczegółowymi statystykami głosowania w Budżecie Obywatelskim. Każdy zainteresowany może sprawdzić, jak głosowali mieszkańcy konkretnej ulicy oraz która z grup wiekowych oddała najwięcej głosów na konkretny projekt. Wyszukiwarka statystyk znajduje się na stronie www.obywatelski.lublin.eu w zakładce Budżet Obywatelski 2016. W statystykach uaktywnione zostały także dane dotyczące płci osób głosujących. .

Zapraszamy na spotkania konsultacyjne w sprawie trzeciej edycji Budżetu Obywatelskiego, które odbędą się 12 i 19 stycznia (wtorek) o godzinie 17:00 w sali nr 2 w Ratuszu (sala obrad Rady Miasta) oraz do wypełnienia krótkiej ankiety na stronie www.obywatelski.lublin.eu. Swoje uwagi przesyłać można także na adres: obywatelski@lublin.eu do 19 stycznia 2016 roku.

Kontakt: Piotr Choroś, kierownik referatu ds. współpracy z organizacjami pozarządowymi i partycypacji spolecznej w Kancelarii Prezydenta Miasta Lublin, tel. 661 123 161