Falstart kampanii wyborczej. Zawiadamiamy Państwową Komisję Wyborczą

Zawiadomiliśmy dziś Państwową Komisję Wyborczą o prowadzeniu agitacji wyborczej przez dwóch lubelskich polityków, mimo tego, że wybory jeszcze nie zostały ogłoszone i agitacja wyborcza jest zabroniona.

Zgodnie z przepisami kodeksu wyborczego, kampania wyborcza przed planowanymi na ten rok wyborami samorządowymi, rozpocznie się z dniem ogłoszenia wyborów przez Prezesa Rady Ministrów.

Przepis ten nie jest przestrzegany przez lubelskich polityków. Wczoraj rano poseł Sylwester Tułajew zorganizował konferencję prasową, w czasie której wspólnie z innym posłem prowadził agitację wyborczą. Transmisję wideo z konferencji można obejrzeć pod adresem: https://www.facebook.com/tomasz.pitucha.37/videos/1858504250847951/. Poseł Szefernaker zapowiedział start w wyborach posła Tułajewa słowami „Kandydatem na Prezydenta Prawa i Sprawiedliwości w Lublinie będzie młody poseł, człowiek dynamiczny (…)”. Zwracam przy tym uwagę na wczorajsze stanowisko PKW, w którym napisaliście Państwo, że „(…) publiczne wypowiedzi nawiązujące bezpośrednio do wyborów i zamiaru kandydowania w wyborach, zachęcające do głosowania w określony sposób, stanowią agitację wyborczą i nie powinny pojawiać się w przestrzeni publicznej przed ogłoszeniem postanowienia o zarządzeniu wyborów”.

Jednocześnie dwa dni temu zauważyliśmy na terenie Lublina baner jednego z miejskich radnych, który z dużą prawdopodobieństwem będzie kandydował również w zbliżających się wyborach. Na banerze widnieje napis „dr Leszek Daniewski; Radny Miasta Lublin; Człowiek Lublina” oraz dopisek „Popieram Krzysztof Żuk” oraz zdjęcie radnego, które było wykorzystywane w poprzedniej kampanii wyborczej.

Ponadto zwróciliśmy się z apelem do dwóch polityków o zaprzestanie prowadzenia kampanii wyborczej.

– Liczymy, że PKW wesprze nasze zdanie swoim autorytetem. Jednocześnie mamy nadzieję, że nasz apel wystosowany do obydwu polityków przyniesie skutek i zaprzestaną prowadzenia agitacji wyborczej do czasu ogłoszenia wyborów. Wierzę, że obydwu Panom leży na sercu działania zgodnie z przepisami prawa – mówi Krzysztof Jakubowski, prezes Fundacji Wolności.

Podobał Ci się nasza działalność? Cenisz kontrolę obywatelską?

Wpłać teraz:

Darowizna: