Misją Fundacji Wolności jest społeczna kontrola przestrzegania prawa
i dążenie do jakościowych zmian działalności organów władzy publicznej,
w interesie obywateli.

PL

Chcemy by mieszkańcy Lublina realnie decydowali o tym, co się dzieje w mieście. Sprawdzamy czy urzędnicy sensownie wydają nasze pieniądze. Dzięki nam mieszkańcy dzielnicy Rury skorzystali z budżetu obywatelskiego – teraz budżet obywatelski jest w całym mieście. Doprowadziliśmy do powstania rejestru miejskich wydatków, dzięki któremu Lublinianie mogą sprawdzić ile ich kosztowała budowa basenu olimpijskiego, koncert Budki Suflera czy remont osiedlowej drogi.

EN

Fundacja Wolności (Freedom Foundation) is a watchdog organization from Lublin, Eastern Poland. Its mission is checking of spending money by local government – for example for media advertising. Fundacja Wolności checks whether officials have sensibly spend the public money. With this foundation, residents of Lublin have benefited from the civil budget. Fundacja Wolności led to the creation of the register of municipal spending of Lublin city, so that people can see how much they cost structure of the Olympic pool or renovation of housing estate roads.

Fundacja to Ludzie

Od samego początku nastawieni jesteśmy na rozwój

15 zrealizowanych projektów

43 Public speeches

Kamienie milowe

Od narodzin Fundacji wiele się wydarzyło. Mamy czym się chwalić!

9 marca 2016

Po naszej skardze Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie nakazał władzom miasta ujawnić treści opinii prawnych dot. radnych.

12 sierpnia 2015

W ramach publicznej zbiórki zebraliśmy 1500 zł na wystawę prezentującą rejestry umów urzędu miasta i marszałkowskiego.

1 sierpnia 2014

Na stronie miasta Lublin opublikowano rejestr zawieranych umów. Był to efekt naszych starań.

2013

8 sierpnia 2013

Fundacja Wolności jest członkiem Związku Stowarzyszeń Forum Lubelskich Organizacji Pozarządowych.

2013

Zostaliśmy wyróżnieni za naszą pracę przezFundację Batorego i organizatorów akcji Masz Głos, Masz Wybór.

3 Sierpnia 2012

Fundacja Wolności rozpoczyna swoją działalność.