WOLONTARIAT BUDŻETU OBYWATELSKIEGO W LUBLINIE

Urząd Miasta Lublin poszukuje wolontariuszy do pomocy przy organizacji pierwszej edycji Budżetu Obywatelskiego w Lublinie.

Budżet partycypacyjny, zwany także budżetem obywatelskim, to demokratyczny proces dyskusji i podejmowania decyzji, w którym każdy mieszkaniec miasta może zadecydować, na jaki cel zostaną wydane pieniądze stanowiące część budżetu Lublina. Jest to jeden ze sposobów uczestnictwa obywateli w procesie decydowania o publicznych pieniądzach, gdzie prawo do podejmowania decyzji przysługuje wszystkim mieszkańcom po ukończeniu 16. roku życia.

Poszukujemy wolontariuszy – osób aktywnych, zainteresowanych sprawami publicznymi, którym leży na sercu dobro naszego miasta – do pracy przy organizowaniu i przeprowadzeniu działań związanych z realizacją idei budżetu obywatelskiego w Lublinie, zgodnie z przyjętym harmonogramem. Najwięcej działań związanych z realizacją projektu przypadnie na koniec maja, czerwiec, a następnie wrzesień i październik br.

Wolontariuszom, którzy będą pracować przy budżecie obywatelskim, oferujemy:

– porozumienie wolontariackie z Miastem Lublin,

– możliwość udziału w atrakcyjnych szkoleniach,

– udział w innowacyjnym i obywatelskim projekcie ,

– poznanie „od kuchni” specyfiki budżetu obywatelskiego,

– poznanie ciekawych ludzi związanych z miastem,

– przyczynienie się do rozwoju Lublina,

– mnóstwo satysfakcji z własnej pracy.

Jeśli chcesz przyczynić się do budżetu partycypacyjnego w Lublinie, zgłoś się na wolontariusza! Zgłoszenia można wysyłać na adres: obywatelski@lublin.eu do dnia 25 maja 2014 r., podając następujące informacje:

– imię i nazwisko

– PESEL

– adres do korespondencji (nr tel., e-mail, adres pocztowy).

Zapraszamy do udziału w Wolontariacie Budżetu Obywatelskiego w Lublinie!

Więcej o budżecie obywatelskim znajdziecie na: www.obywatelski.lublin.eu