Budżet Obywatelski 2019: zmniejszamy zadłużenie Lublina!

Budżet obywatelski 2019. Projektem pod nazwą “Zmniejszenie zadłużenia miasta” liczymy na wywołanie dyskusji publicznej nt. zadłużenia miasta, na edukację mieszkańców w zakresie kondycji finansowej. Poza spłatą części zadłużenia, realizacja projektu polega na umieszczeniu na budynku ratusza “zegara długu”.

Według danych zamieszczonych w BIPie, oficjalny dług Lublina wynosi 1,45 mld zł. Jak wynika z danych opublikowanych na portalu jawnylublin.pl, tylko w zeszłym roku zapłaciliśmy 33,7 mln zł tytułem obsługi zadłużenia – czyli samych odsetek (w tym odsetki od kredytów 30 mln zł oraz odsetki od obligacji 3,7 mln zł). W tym roku ma to być już 35 mln zł.

Projekt dotyczy spłaty (nadpłaty) zadłużenia (kredytu) miasta Lublin w kwocie 290 000 zł. Chodzi o zadłużenie generujące największe koszty. Wybór konkretnego kredytu/pożyczki lub innych elementów zadłużenia zostanie dokonany przez Skarbnika miasta. Informacja na ten temat zostanie opublikowana na stronie internetowej urzędu miasta.

Drugie działania dotyczy wykonania (lub zakupu) “zegara długu” – elektronicznej tablicy, która będzie
pokazywać mieszkańcom:
-aktualne zadłużenie miasta,
-zadłużenie w przeliczeniu na jednego mieszkańca Lublina (wg liczby mieszkańców na dzień 1 stycznia każdego roku)
-planowną zmianę zadłużenia w bieżącym roku.

“Zegar długu” zostanie umieszczony na budynku Ratusza (lub w razie niemożności w innym reprezentatywnym miejscu, uzgodnionym z autorem projektu) w miejscu widocznym dla przechodniów.

Poniżej pełna treść zgłoszonego projektu: