Zbieramy na udział w szkoleniu „Jak odmówić informacji publicznej”

„Jak odmówić informacji publicznej” – szkolenie pod tym tytułem odbędzie się pod koniec marca w Lublinie. I choć jest kierowane przede wszystkim to urzędników, to my też chcemy tam być.

Jak odmówić informacji publicznej

Na szkolenie zapraszają wydawcy miesięcznika „IT w Administracji” i kwartalnika „ABI Expert”. Odbędzie się ono 24 marca w Lublinie. Oficjalny temat szkolenia brzmi: „Odmowa udostępnienia informacji publicznej”. Jest to o tyle ciekawe, że urzędy powinny się raczej specjalizować w tym, jak udostępniać informacje publiczne o które pytają obywatele a nie odmawiać.

Koszt udziału w szkoleniu wynosi 440 zł (plus 23% podatku VAT, jeśli nie jest opłacany z pieniędzy publicznych). Zdaniem wójta jednej z podlubelskich gmin to dużo: „przeważnie kosztuje od 200 do 300 zł”.

Zbiórka pieniędzy na udział w szkoleniu

Fundacja Wolności rozpoczęła internetową zbiórkę pieniędzy. Chce w ten sposób sfinansować udział jednej osoby w szkoleniu. Jej zadaniem będzie sporządzenie notatki ze spotkania oraz zaprezentowanie na nim stanowiska fundacji, która stoi na straży prawa do informacji publicznej.

Aby wziąć udział w zbiórce, należy przejść na stronę pomagam.pl/jakodmowic. Wpłaty można dokonać również anonimowo.