Warsztaty nt. przejrzystości samorządu w Łucku i Równem

W dniach 7-8 września prowadziliśmy warsztaty nt. jawności, otwartości i przejrzystości samorządu lokalnego dla zainteresowanych watchdogów, dziennikarzy i urzędników z miast partnerskich Lublina – Łucka i Równego.

Podczas warsztatów omawialiśmy dobre praktyki w Polsce, w tym otwarte dane w Gdańsku i Warszawie, rejestry umów zawieranych przez lokalne samorządy, wizualizacje budżetu miasta na przykładzie portalu jawnylublin.pl, funkcjonalności lubelskiego geoportalu przydatne dla zwykłych mieszkańców czy omówiliśmy specyfikę konsultacji społecznych strategii rozwoju Warszawy.

Uczestnicy warsztatów, zainspirowani przykładami z Polski, opracowali pomysły zmian, do wprowadzenia w ich miastach. Ma to być początek pracy nad zwiększeniem przejrzystości i otwartości ukraińskich samorządów.

Jawność, przejrzystość i otwarte dane to kwestie, które naszym zdaniem są niezbędne w rocesie decentralizacji, który trwa na Ukrainie. Bez nich nie będzie społeczeństwa obywatelskiego.

Zobacz materiał o warsztatach w Równem, emitowany w lokalnych wiadomościach:

Ponadto o warsztatach informowały media w Polsce i na Ukrainie:

portal Onet.pl (kliknij tutaj, aby otworzyć artykuł)

Radio Lublin – kliknij tutaj

Monitor Wołyński – kliknij tutaj (pl), kliknij tutaj (ukr)

Telewizja Sfera (ukr) – kliknij tutaj

Program w TV Sfera (ukr) – kliknij tutaj

Projekt współfinansowany ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności w ramach programu RITA – Przemiany w regionie, realizowanego przez Fundację Edukacja dla Demokracji.