Uchwała w sprawie powołania społecznych asystentów radnych Rady Miasta Lublin

KonferencjaWśród rekomendacji zawartych w Badaniu Aktywności Radnych (www.fundacjawolnosci.org/bar) zaproponowaliśmy przyjęcie uchwały ws powołania społecznych asystentów radnych Rady Miasta Lublin.

Takie rozwiązanie może przyczynić się do zwiększenie efektywności pracy radnych oraz podnoszenia wiedzy obywatelskiej z zakresu funkcjonowania samorządu lokalnego.

Z dumą możemy poinformować, że udało nam się przekonać do tego projektu lubelskich rajców.

Dziś przed południem w lubelskim ratuszu odbyła się konferencja prasowa, z udziałem Najaktywniejszych Radnych Rady Miasta Lublin: Sylwestra Tułajewa (Klub Radnych PIS), Zbigniewa Ławniczaka (Klub Radnych PO) oraz Marcina Nowaka (Klub Radnych Wspólny Lublin), którzy podpisali się pod projektem uchwały i zachęcili do tego swoich kolegów.

W sumie pod projektem uchwały podpisało się siedemnaścioro radnych. Projekt uchwały zostanie poddany pod głosowania już podczas jutrzejszej sesji Rady Miasta.

Zobacz projekt uchwały (plik PDF)

Uchwała reguluje tryb powołania społecznych asystentów radnych Rady Miasta Lublin i zakres współpracy radnego oraz jego asystenta. Celem powołania społecznych asystentów radnych Rady Miasta Lublin jest przybliżenie mieszkańcom, w tym młodzieży (np. członkom Młodzieżowej Rady Miasta lub studentom politologii) pracy radnych. Współpraca radnego i jego asystenta ma mieć charakter edukacyjny i pomocniczy.