Szkolenie nt. monitoringu sportu

szkolenie obywatelski monitoring sportuW dniach 14-16 września wzięliśmy udział w szkoleniu w Konstancinie-Jeziorna pod Warszawą, które zainaugurowało obywatelski monitoring sportu. Fundacja Wolności jest jedyną organizacją, która będzie monitorować wydatkowanie publicznych pieniędzy na sport w Lublinie.

Na trzydniowym szkoleniu poruszano problematykę metodologii badań, kwestii finansowania sportu z budżetu gminy, dostępu do infrastruktury sportowej dla osób z niepełnosprawnością, korzystaniu z prawa do udostępniania informacji publicznej. Był też czas na wymianę doświadczeń i spostrzeżeń z uczestnikami z innych miejsc w kraju.

Obywatelski Monitoring Sportu organizuje Stowarzyszenie Liderów Lokalnych Grup Obywatelskich we współpracy z Fundacją im. Stefana Batorego.