Święto Samorządu Lokalnego w Lublinie

Święto Samorządu Lokalnego w LublinieW niedzielę, na Placu Litewskim mieszkańcy i samorządowcy wspólnie świętowali rocznicę pierwszych wyborów samorządowych. Dzięki zorganizowanemu przez Fundację Wolności wydarzeniu, członkowie Rady Miasta i Sejmiku Wojewódzkiego mieli okazję wsłuchać się w głos mieszkańców Lublina.

Pod naszym namiotem na Placu Litewskim dyżurowali: radna Sejmiku Wojewódzkiego Bożena Lisowska oraz członkowie Rady Miasta Lublin Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, Zbigniew Ławniczak, Marcin Nowak i Jarosław Pakuła.

Mieszkańcy korzystali z okazji do zapytania radnych o różne, ważne dla nich sprawy np. kwestie ruchu samochodów na Starym Mieście, remont Parku Saskiego i sprawę kosztów przegonienia z niego gołębi. Przechodniom rozdawaliśmy broszury dot. praw mieszkańców, opracowane na potrzeby akcji „Masz Głos, Masz Wybór” oraz zachęcaliśmy do zrobienia sobie zdjęcia z tabliczką z hasłem „Lublin – moje miasto”.

Mieszkaniec LublinaRadni zgodnie twierdzili, że takie inicjatywa jak nasza są potrzebne, aby zwiększyć świadomość mieszkańców w zakresie funkcjonowania samorządu terytorialnego. Natomiast jedna z mieszkanek, która skorzystała z możliwości rozmowy z samorządowcami stwierdziła, że pierwszy raz mogła na własne oczy zobaczyć radnych.

27 maja 1990 roku odbyły się pierwsze wybory samorządowe w powojennej Polsce. Wybieraliśmy naszych przedstawicieli w radach gmin i miast. W Lublinie zwyciężył wówczas Komitet Obywatelski Lubelszczyzny Solidarność, zdobywając 53661 głosów, tj. 61 procent.

Zobacz galerię zdjęć z wydarzenia