Stenogramy z afery podsłuchowej w ratuszu nadal tajne

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie uchylił decyzje prokuratora okręgowego i apelacyjnego w zakresie odmowy udostępnienia informacji publicznej w formie stenogramów z tzw. afery podsłuchowej w ratuszu. Nakazał prokuratorowi apelacyjnemu zwrot kosztów postępowania na rzecz Fundacji Wolności. Jednocześnie sąd stwierdził, że przedmiotowe informacje w ogóle nie mogą być udostępnione w trybie dostępu do informacji publicznej, bo nie są informacją publiczną.

Do postępowania przyłączyła się Sieć Obywatelska Watchdog Polska. Podczas rozprawy argumentowaliśmy, że ujawnienie treści stenogramów pozwoli oczyścić dobre imię urzędników, na których na forach internetowych ferowane są wyroki. Kultura tajemnicy nie sprzyja samorządowi.

Skład sędziowski zgodził się na nagrywanie rozprawy, dzięki czemu możemy wam pokazać film z przebiegu posiedzenia: