Spotkanie ws. rewitalizacji przestrzeni międzyblokowej przy ul. Sowińskiego i Al. Racławickich

Wprowadzenie do spotkaniaW dniu dzisiejszym tj. 15.04.2013 na Auli Centrum Języka i Kultury Polskiej UMCS odbyło się  spotkanie w sprawie obywatelskiego projektu rewitalizacji przestrzeni międzyblokowej przy Al. Racławickich 22, Al. Racławickich 22b i ul. Sowińskiego 4. Spotkanie prowadzili przedstawiciele Fundacji Wolności – Tomasz Grygiel oraz Michał Moskal. Na spotkanie przybyło 2 z 31 zaproszonych radnych – Panowie Marcin Nowak oraz Jarosław Pakuła.

Mieszkańcy licznie przybyli na spotkanieFrekwencja dopisała wśród mieszkańców – pojawiło się ponad 70 osób. W trakcie spotkania zarówno przedstawiciele Fundacji Wolności jak i przedstawiciel Grupy Sąsiedzkiej RDM, Pani Wanda Kamińska, nakreślili problemy z jakimi borykają się mieszkańcy, opisali wcześniejsze działania jakie zostały podjęte w zakresie restrukturyzacji, modernizacji i rewitalizacji podwórka. Dodatkowo podsumowane zostały działania jakie Grupa Sąsiedzka podjęła w celu maksymalnego ułatwienia procesu wprowadzania zmian w życie – poczynając od zaangażowania Politechniki Lubelskiej w przygotowanie planu zagospodarowania przestrzennego, po przygotowanie szczegółowego kosztorysu całego przedsięwzięcia.

Zarówno Pan Marcin Nowak, jak i Pan Jarosław Pakuła wyrazili zainteresowanie akcją podjętą przez mieszkańców, a Pan Nowak dodatkowo zobowiązał się dołożyć wszelkich starań aby propozycja Grupy Sąsiedzkiej znalazła się w projekcie przyszłorocznego budżetu miasta.