Budapeszt1dzienW dniach 20-21 czerwca w Budapeszcie odbyła się międzynarodowa konferencja poświęcona mediom w państwach Europy Środkowej i Wschodniej.

Krzysztof Jakubowski z naszej fundacji moderował panel dyskusyjny pt. „Media freedom as a challenge for European Union” (Wolność mediów jako wyzwanie dla Unii Europejskiej).

JakobuwskiW dwudniowej konferencji wzięło udział wielu znawców mediów, naukowców i przedstawicieli trzeciego sektora. Warto choćby wspomnieć uczestników z Polski: dr Adam Szynol (Uniwersytet Wrocławski), Dorota Głowacka (Helsińska Fundacja Praw Człowieka) i Leszek Jażdzewski (Liberte!).

Naszą szczególną uwagę zwróciło wystąpienie dotyczące narzędzi „miękkiej cenzury” stosowanych na Węgrzech. Należą do nich: odpowiednie zlecanie reklam przez urzędy administracji, regulacje rynku mediów określane przez rząd oraz otwartą presję polityczną (mającą na celu sprzedaż medium przez aktualnego właściciela). Więcej danych o sytuacji mediów na Węgrzech znajdziecie na infografice.