Czechow_kawiarenkaJawny Lublin – monitoring funkcjonowania rad dzielnic w Lublinie” to projekt Fundacji Wolności, który ma na celu przypatrzenie się temu, jak funkcjonują jednostki pomocnicze w mieście.

Na podstawie zebranych danych, wspólnie z lokalnymi strażnikami przygotujemy rekomendacje dot. usprawnienia funkcjonowania oraz zwiększenia przejrzystości i jawności rad dzielnic oraz spróbujemy wpłynąć na lokalne władze, aby je wprowadziły w życie. Nasze działania przyczynią się również do zwiększenia wiedzy nt. działalności rad dzielnic.

Dane kontaktowe:

www.fundacjawolnosci.org
kontakt@fundacjawolnosci.org

Adres:
ul. Leszczyńskiego 23
20-068 Lublin

Fundacja Wolnosci

O fundacji:

Chcemy by mieszkańcy Lublina realnie decydowali o tym, co się dzieje w mieście.

Sprawdzamy czy urzędnicy sensownie wydają nasze pieniądze. Dzięki nam mieszkańcy dzielnicy Rury skorzystali z budżetu obywatelskiego – teraz budżet obywatelski jest w całym mieście.

Doprowadziliśmy do powstania rejestru miejskich wydatków, dzięki któremu Lublinianie mogą sprawdzić ile ich kosztowała budowa basenu olimpijskiego, koncert Budki Suflera czy remont osiedlowej drogi.

W 2013 roku za naszą pracę zostaliśmy wyróżnieni przez Fundację Batorego i organizatorów akcji „Masz Głos, Masz Wybór”.