Aktualności

21 Październik

Forum Przewodniczących Rad i Zarządów Dzielnic

Aktualności

21 października w hotelu Forum odbyło się I Forum Przewodniczących Rad i Zarządów Dzielnic.

W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele 18 dzielnic oraz pięciu radnych Rady Miasta Lublin (Bartosz Margul, Eugeniusz Bielak, Zbigniew Ławniczak, Stanisław Brzozowski oraz Piotr Popiel).

Forum było okazją do zastanowienia się nad wizją przyszłości i rozwoju jednostek pomocniczych miasta Lublin. Uczestnicy podkreślali potrzebę częstszej organizacji takich spotkań. Kolejne mogłoby dotyczyć np. zmian w regulaminie budżetu obywatelskiego. Społecznicy wyrazili również potrzebę współpracy z Komisją Samorządności i Porządku Publicznego Rady Miasta Lublin.

W czasie konferencji odbyły się cztery panele dyskusyjno-warsztatowe, dot. finansów dzielnic, kompetencji, komunikacji i promocji oraz trybu pracy.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Przewodniczący Rady Miasta Lublin Piotr Kowalczyk, natomiast patronat medialny udzieliły TVP3 Lublin, Radio Lublin oraz Panorama Lubelska.

Spotkanie zorganizowane przez Fundację Wolności i Fundację Wspierania Samorządności Nasza Dzielnica było elementem projektu „Jawny Lublin 2017”, dofinansowanego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Czytaj również:

Finanse jednym z problemów Rad Dzielnic (Radio Lublin)

Rozmowa nt. forum w programie „Poranek między Wisłą a Bugiem” (TVP3 Lublin)