Rada Miasta Lublin odrzuciła naszą petycję ws tekstów jednolitych

Nasza petycja ws tekstów jednolitych aktów prawa miejscowego została rozpatrzona negatywnie przez Komisję Rozwoju Rady Miasta Lublin. Zdaniem radcy prawnego z urzędu miasta użyliśmy nieprawidłowego słowa „publikowanie” zamiast „ogłaszania”.

Zarówno na posiedzeniu komisji tłumaczyliśmy, co było naszą intencją, jak i następnego dnia złożyliśmy wyjaśnienie i uzupełnienie do petycji.

Zobacz skrót posiedzenia:

Treść petycji do Rady Miasta

Wysoka Rado,
na mocy ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach w interesie publicznym prosimy o opublikowanie tekstów jednolitych aktów normatywnych podejmowanych przez Radę Miasta Lublin, w szczególności w zakresie Miejscowych Planów Zagospodarowania Przestrzennego do końca 2017 roku.

Uzasadnienie:
Część aktów normatywnych uchwalanych przez Radę Miasta jest co jakiś czas zmieniana. Jest to naturalny proces związany z dostosowywaniem prawa do zmieniającej się rzeczywistości. Proces ten sprawia, że zapoznanie się z pełną treścią danej uchwały oznacza w rzeczywistości konieczność zapoznania się kilkoma uchwałami – tekstem pierwotnym wraz ze wszystkimi zmianami. Powoduje to chaos i utrudnia zapoznanie się z aktualną treścią przepisów. Szczególnie uciążliwe jest to w odniesieniu do Miejscowych Planów Zagospodarowania Przestrzennego, które z samej natury są aktami skomplikowanymi. Jednocześnie są to jedne z najbardziej interesujących przepisów, ponieważ określają co i gdzie można zlokalizować. Osoby planujące kupić działkę zapoznają się z takimi planami by dowiedzieć się czy za ich przyszłym ogrodzeniem powstanie park, inne mieszkania czy spalania śmieci. Brak tekstów jednolitych utrudnia codzienna wykonywanie swoich obowiązków także urzędnikom, którzy najczęściej korzystają z przepisów prawa lokalnego. Opisany stan rzeczy poprawiłoby opublikowanie tekstów jednolitych – uwzględniających wszelkie zmiany, jakie zaszły w akcie od chwili jego ogłoszenia.

Prosimy o podjęcie działań, które przyczynią się do publikacji tekstów jednolitych dla wszystkich zmienianych aktów normatywnych wydanych przez Radę Miasta Lublin w terminie do końca 2017 roku.

Fundacja Wolności