Pytamy o nagrody, wypłacone urzędnikom

Urząd Miasta Lublin ponownie odmówił nam udostępnienia informacji o kwotach nagród wypłaconych pracownikom urzędu w 2014 roku.
Odpowiedź Urzędu jest dostępna w rejestrze wniosków o udostępnienie informacji publicznej:
Urzędnicy przygotowali sześc stron uzasadnienia, dlaczego wnioskowanych informacji nie udostępnią.
W treści odpowiedzi szczególnie ciekawe jest to, że Urząd nie wie, którzy jego pracownicy pełnią funkcję publiczną. W swoim piśmie Sekretarz Miasta wskazuje, że określenie tego zajęłoby im 7 tygodni.
Chcielibyśmy być dumni z pracowników urzędu, ich sukcesów i osiągnięć – tak jak możemy być dumni np. ze sportowców czy artystów, którzy otrzymują stypendia i nagrody pieniężne od władz miasta. Te informacje są przecież ogólnodostępne m. in. w rejestrze umów – mówi Krzysztof Jakubowski z Fundacji Wolności.
W maju br. burmistrz Goleniowa (zachodniopomorskie) opublikował informacje o wysokości oraz uzasadnieniu nagród, przyznanych tamtejszym urzędnikom (http://informacjapubliczna.org.pl/11,1015,nagrody_a_informacja_publiczna.html).
W związku z odmową udzielenie informacji przez Urząd Miasta, zwrócimy się do Samorządowego Kolegium Odwoławczego o rozpatrzenie tej sprawy.