Przewodniczący Rady Pożytku z wyboru

Członkowie Komisji Samorządności i Porządku Publicznego Rady Miasta Lublin poparli dziś wniosek o to, aby Przewodniczący Rady Działalności Pożytku Publicznego Miasta Lublin został wybierany przez członków Rady ze swojego grona a nie wskazywany przez Prezydenta. Ostateczna decyzja w tej sprawie zapadnie na czwartkowej sesji Rady Miasta. Podpisz wniosek do radnych w tej sprawie >kliknij tutaj<

Treść wniosku , który przesłaliśmy prezydentowi oraz wszystkim radnym:

Wnosimy o zmianę treści uchwały Nr 196/XIII/2011 Rady Miasta Lublin z dnia 8 września 2011 r. w sprawie określenia organizacji i trybu działania Rady Działalności Pożytku Publicznego Miasta Lublin oraz trybu powoływania jej członków, konkretnie §7 ust. 1 na:

„1. Rada wybiera ze swojego grona przewodniczącego.”

Powyższa zmiana będzie nie tylko nawiązaniem do standardów stosowanych w większości miast w Polsce, ale wpłynie pozytywnie na organizację pracy rady oraz podniesie znaczenie partnerstwa na linii władze samorządowe – organizacje pozarządowe.

W wielu miastach wojewódzkich przewodniczącego Rady Działalności Pożytku Publicznego wybierają sami członkowie rady. Tak dzieje się w Białymstoku, Bydgoszczy, Gdańsku (dwóch współprzewodniczących), Gorzowie Wielkopolskim, Krakowie, Katowicach, Kielcach, Olsztynie (dwóch współprzewodniczących), Opolu, Poznaniu, Rzeszowie, Szczecinie, Toruniu, Wrocławiu, Zielonej Górze oraz w RDPP Województwa Lubelskiego. Poza Lublinem tylko w Łodzi i Warszawie Przewodniczącego wskazuje Prezydent.

Podczas posiedzenia komisji pracownicy urzędu miasta wyrazili obawy z uwagi na fakt, że propozycja nie została poddana konsultacjom z organizacjami pozarządowymi. Wobec tego zaproponowaliśmy, aby prezydent zorganizował konsultacje a ich wynik uznał za wiążący. Propozycja została przyjęta przez urzędników. Teraz czekamy na realizację.