Petycja przyniosła efekt! Wojewoda opublikuje rejestry umów

W lutym br. wystąpiliśmy do Wojewody Lubelskiego o opublikowanie rejestrów zawieranych umów. Wojewoda umowy udostępnił, jednak odmówił ich publikacji w Biuletynie Informacji Publicznej i prowadzenia jego aktualizacji (przynajmniej raz na kwartał). Uzasadnił to niewielkim zainteresowaniem obywateli tymi informacjami (3 wnioski w ciągu ostatnich trzech lat, w tym jeden nasz).

Wówczas poprosiliśmy Was o poparcie petycji do Wojewody. Petycja zawierała wniosek o publikację i aktualizację rejestru umów nie rzadziej niż raz na kwartał:

Szanowny Panie Wojewodo,
przejrzystość i transparentność wydatkowania środków publicznych jest podstawą dobrego rządzenia.

W związku z powyższym domagamy się opublikowania w Biuletynie Informacji Publicznej rejestru umów, zawieranych przez Wojewodę Lubelskiego i Dyrektora Generalnego Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego oraz o ich aktualizowanie nie rzadziej niż raz na kwartał.

Zarówno Marszałek Województwa Lubelskiego jak i Prezydent Miasta Lublin publikują rejestry zawieranych przez siebie umów.

Podpisy poparcia zbieraliśmy na naszej stronie internetowej. Ostatecznie petycję poparło 78 osób. W kwietniu złożyliśmy ją do Wojewody.

Po niespełna trzech miesiącach otrzymaliśmy odpowiedź urzędu. Tomasz Sonntag – Dyrektor Biura Wojewody odpisał, że petycja została rozpatrzona pozytywnie. Rejestry umów Wojewody i Dyrektora Genralnego będą opublikowane w BIP do końca października oraz aktualizowane raz na kwartał.

Odpowiedź Wojewody na petycję ws publikacji rejestrów umów

Przypomnijmy, że dzięki naszym staraniom od 2014 roku swoje rejestry umów publikują Prezydent Miasta Lublina oraz Marszałek Województwa Lubelskiego.

Zapisz się na newsletter:

Fields marked with an * are required

Zapisz się na newsletter:

Fields marked with an * are required