Oświadczenie w sprawie zapowiedzi pozwu przez Andrzeja Gąsiorowskiego

Wczoraj wieczorem, 3 listopada 2016 r., w serwisie internetowym Onet Lublin ukazał się artykuł pt. „Andrzej Gąsiorowski pozwie Fundację Wolności”, w którym pan Andrzej Gąsiorowski zapowiedział, iż zamierza wnieść pozew o narażenie jego dóbr osobistych przeciwko Fundacji Wolności i że będzie domagał się z tego tytułu zadośćuczynienia.

Chodzi o publikację prasową pt. „Nowe fakty ws. wyjazdu do Izraela” jaka ukazała się na łamach serwisu internetowego gazeta.jawnylublin.pl, którego wydawcą jest Fundacja Wolności.

W związku z powyższym chcielibyśmy oświadczyć, iż podtrzymujemy wszystkie ustalenia zawarte w naszym artykule. Został on napisany rzetelnie i w oparciu o dokument uzyskany z Portu Lotniczego Lublin S.A. Sama publikacja dotyczy organizacji dwudniowego wyjazdu ponad stuosobowej delegacji lubelskich samorządowców, urzędników i przedsiębiorców do Izraela. Nazwisko Pana Gąsiorowskiego pada w nim jedynie w kontekście organizacji, którą kieruje i która to była współorganizatorem wyjazdu.

W naszym przekonaniu jest to próba zastraszenia i wpływania na nas, abyśmy się nie zajmowali tym tematem.

Jesteśmy niezależną organizację pozarządową. Naszą działalność opieramy na darowiznach od prywatnych osób. Każda wpłata pomaga nam ujawniać sprawy takie jak ta.