Fundacja Wolności została członkiem FLOP

FLOPNa mocy uchwały zarządu Fundacji Wolności z dnia 28 czerwca 2013 roku, oraz na podstawie decyzji zarządu Związku Stowarzyszeń Forum Lubelskich Organizacji Pozarządowych (FLOP), Fundacja Wolności została pełnoprawnym członkiem FLOP.

Związek Stowarzyszeń Forum Lubelskich Organizacji Pozarządowych (FLOP) jest organizacją parasolową skupiającą 34 organizacje pozarządowe z Lublina i terenu woj. lubelskiego.

Podstawowym celem FLOP jest utrwalanie i rozwijanie współpracy pomiędzy organizacjami pozarządowymi działającymi na obszarze woj. lubelskiego oraz podejmowanie i realizowanie wspólnych przedsięwzięć.

FLOP podejmuje działania tam, gdzie pojedyncze organizacje pozarządowe są zbyt słabe, gdzie istnieje potrzeba silnego głosu, wyrażenia wspólnego stanowiska. Jest rzecznikiem interesów tych organizacji wobec władz samorządowych i innych podmiotów społecznych. Płaszczyzna współpracy w ramach FLOP służy nawiązywaniu nowych kontaktów, wymianie informacji i doświadczeń oraz inicjowaniu wspólnych projektów. Charakter ponadbranżowy i regionalny jest jego zaletą i szansą w kontekście integracji UE.