Finansowanie klubów sportowych przez samorząd

4 lipca br. Komisja Europejska wydała decyzję, zgodnie z którą hiszpańskie kluby piłkarskie muszą zwrócić pomoc publiczną, którą niesłusznie otrzymały.

Komisarz Margrethe Vestager powiedziała, że używanie pieniędzy podatników do finansowania zawodowych klubów piłkarskich stwarza nieuczciwą konkurencję. Zawodowy futbol jest aktywnością komercyjną, w którą są zaangażowane duże pieniądze i środki publiczne nie powinny wpływać na uczciwość rywalizacji. Komisja zwróciła uwagę, że nie wszystkie kluby piłkarskie miały równe szanse na skorzystanie z ulg podatkowych od państwa hiszpańskiego.

W związku z decyzją Komisji Europejskiej wnoszę o udostępnienie informacji publicznej: jakie plany ma Prezydent Miasta Lublin na przyszłość klubów sportowych SPR Lublin SSA i Motor Lublin SA, których większościowym udziałowcem jest Gmina Lublin (proszę przesłać treść dokumentów, które je zawierają)? Jakie środki finansowe Prezydent Miasta zamierza im przekazać w 2016 roku? Czy jest plan na sprywatyzowanie tych spółek? Czy któraś z powyższych spółek korzystała w ciągu ostatnich 5 lat z ulg podatkowych, przyznanych przez władze miasta Lublin? Jeśli tak, to z jakich i w jakiej kwocie?

Czy zdaniem Prezydenta nieproporcjonalne dofinansowywanie klubów piłkarskich z Lublina nie narusza zasad uczciwej konkurencji pomiędzy nimi?

Czy Prezydent Miasta Lublin zwracał uwagę tym spółkom, że mają obowiązek prowadzenia Biuletynu Informacji Publicznej? Czy władze spółek odniosły się do tej kwestii? Jeśli byłą odpowiedź pisemna, wnoszę o przesłanie kopii.

Powyższe pytania wysłaliśmy do Prezydenta Miasta Lublin w dniu 8 lipca.