Będzie rejestr umów UM Lublin w BIPie

Udało się! Prezydent miasta Lublin zapowiedział zamieszczenie rejestru umów zawieranych przed urząd w Biuletynie Informacji Publicznej, czyli tam, gdzie jego miejsce. Umieszczenie rejestru w BIPie zostało ogłoszone w piątek na specjalnie zwołanej konferencji prasowe. Wcześniej po naszym wniosku, rejestr umów w BIPie opublikował Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. Warto tu nadmienić, że ten rejestr jest prowadzony od dawna, czyli jego zamieszczenie w BIPie nie wiąże się z dodatkową pracą urzędników.

Niestety Prezydent nie odniósł się do naszego listu otwartego, w sprawie spółek miejskich, które unikają utworzenie rejestru umów a nawet udostępnienia kopii umów (nasz list otwarty).